[O2] TUTORIAL - Montaż podświetlenia przestrzeni na nogi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• michal_suchy
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez bishop
    Co się tak napompowałeś , przedstawiłem tylko alternatywę ,..10 razy tańszą, biorącą 10 razy mniej prądu, ludzie sobie wybiorą.
    A mnie to rozwiązanie kolegi bishop się podoba. Tak że spokojnie , kasa ma znaczenie i czasami lepiej ją wydać na inne ważniejsze sprawy.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    bishop, co się napinasz kolo, Twoje jest złe, Nasze jest lepsze :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• bishop
    odpowiedział(a)
    Ledy w klamkach, nogach, kieszeniach drzwi, lampce w podsufitce robią naprawdę przyjemną atmosferę
    i na głowę :busted:

Co się tak napompowałeś , przedstawiłem tylko alternatywę :lol: ,..10 razy tańszą, biorącą 10 razy mniej prądu, ludzie sobie wybiorą.

Tylko potem, nie pytaj :
    Profil "Skąd: brać kasę na mody" :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• marbab
    odpowiedział(a)
    akurat w przypadku tego moda, tylko ORI rozwiazania, a nie drut

Zostaw komentarz:

• andrzej111
    odpowiedział(a)
    Dla mnie to Ty możesz tam sobie wsadzić halogen LED albo lampy UV i się opalać. Widocznie mamy inne cele i oczekiwania co do tego moda.
    Przejedź się w nocy np. nową A6 a zrozumiesz o co chodzi, narazie się czuje jakbym ślepemu opowiadał o kolorach
    Ledy w klamkach, nogach, kieszeniach drzwi, lampce w podsufitce robią naprawdę przyjemną atmosferę

Zostaw komentarz:

• bishop
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez andrzej111
    krzynol napisał/a: to ma być z założenia delikatne, klimatyczne światło

Podłoga samochodu to raczej nie miejsce na robienie klimatu, chyba że planujecie jakieś bunga -bunga to lepiej czerwone diody gdzieś w podsufitkę

Zamieszczone przez krzynol
    bishop, nie wchodzę w to
    Ja cie wcale nie chce przekonać do zmiany, ale jak zacząłem się wymądrzać w Twoim temacie ,to pasowało czymś to poprzeć, stąd te fotki.

Rozjaśnianie i przyciemnianie na pilota od
    http://allegro.pl/sciemniacz-rf-radi...688667553.html, ...ale już zdemontowane, ponieważ podświetlenie w czasie jazdy jest całkowicie zbyteczne, samochód to nie kino i jak się komuś zachce siku to nie wyjdzie i nie wybije sobie ząbków , a dwa, to czym chcecie robić klimat ,błotem i piaskiem na dywanikach, no chyba że codzienne będziecie myć i suszyć dywaniki a co 3dni odkurzać :lol:

Jasność dobrałem wcześniej próbując inne moduły 4led 5050, 3led 5050 i to była moc, teraz 3led 3528 jest idealnie, podłoga jest podświetlona , a nie rozświetlona ,fotki tego nie oddają jak można zauważyć smatrfon i noc = fotoporażka, z zółtej żarówki zrobił czerwone tło, a, trawę jak w maju w dzień, próbowałem poprawić fotki, ale w końcu machnąłem ręką...

80% rozwiazań ori jest dobrych, ale w pozostałych 20% trzeba poprawiać fabrykę,wtedy liczy się dobór komponentów i jakość montażu.

Zostaw komentarz:

• andrzej111
    odpowiedział(a)
    to ma być z założenia delikatne, klimatyczne światło

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    bishop, nie wchodzę w to :?
    to ma być z założenia delikatne, klimatyczne światło
    a nie podświetlenie wnętrza auta

a powiedz, jak z regulacją jasności jest na tych modułach?

Zostaw komentarz:

• bishop
    odpowiedział(a)
    Nieoryginalne ledy 8) , 4moduły smd 3528 /foto było wyżej/ , biały zimny.

Dzień pochmurny.

Noc

Całość noc, tylko dolne ledy.

Noc wszystkie lampki wnętrza

Zostaw komentarz:

• DJ MŁODY
    odpowiedział(a)
    bishop, jedyna rzecz do której można się przyczepić to przód gdzie jasno jest powiedziane, że to rozwiązanie w opcji "drut"
    Tył jest ORI
    zgadza się ja jestem maniakiem oryginału i wszystko mam zrobione jak w oryginale ,
    niestety przód w octavi nie występuje i on jest dodany :wink:

Zostaw komentarz:

• andrzej111
    odpowiedział(a)
    bishop, jedyna rzeczą do której można się przyczepić to przód gdzie jasno jest powiedziane, że to rozwiązanie w opcji "drut"
    Tył jest ORI :!:

Odnośnie masy

Zostaw komentarz:

• michal_suchy
    odpowiedział(a)
    Po montażu zobaczymy jak to świeci.
    Czekamy na relację , bo to chyba jest dział Tutorial. Tak że Panowie spokojnie poczekajcie z opiniami. Jest to jakaś alternatywa i każdy sam będzie mógł podjąć decyzję co jest dla niego lepsze.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    bishop, :?:

Zostaw komentarz:

• bishop
    odpowiedział(a)
    Doookładnie tak ,ze smakiem

Oczywiście wszystko ori, oprócz mocowania,
    Lampa ma zatrzaski do obsadzenia

w cieńszym materiale, więc rzeźbimy .
    W tym filcu/gąbce w nowszych wersjach wcale nie jest lepiej bo gruby jest - trzeba też rzeźbić
    Tworzymy wiązkę z przewodem na stronę pasażera. Masę dajemy pod śrubę kierownicy.
    Tworzymy wiązkę z przewleczonego zasilania i masy spod śruby u góry,
    Kilka fotek z rzeźbienia w nowszej wersji(filcowej) wygłuszenia kierowcy

Też nie jest łatwo i musiałem podeprzeć się drutem

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    żeby było to zrobione ze smakiem
    dokładnie tak

Zostaw komentarz:

• andrzej111
    odpowiedział(a)
    Wasza robota nie jest gorsza ...ale nakłady olbrzymie .
    Nasza robota jest o niebo lepsza i jest to najlepsze możliwe rozwiązanie. IMO Drut

Dla Twojej wiadomości sa ORI lampki led, a Twoje lampki w nocy podczas jazdy wypalają oczy o ile sie palą, nie mówiąc o sterowaniu maxi-dotem...

To jest mod estetyczny i warto dołożyć kilka groszy, żeby było to zrobione ze smakiem

Zostaw komentarz:

• bishop
    odpowiedział(a)
    Czasem dokładanie oryginalnych lampek nie jest najlepszym rozwiązeniem, trzeba wycinać dziury, dokładać kable do masy, lampki się grzeją i pobierają dużo prądu, koszty lampek i kabli , potem kodowanie... a na końcu i tak cześć wkłada ledy

Ja wybrałem inna drogę, rozdzielacz ledowy /na 10 wejść , bo kiedyś dołożę ledy pod odblaski w drzwiach / ok 6pln, przedłużacze z wtyczami led 2m x4 /ok 3pln/ i moduły led smd3528 IP65 -2,1 pln. Po montażu zobaczymy jak to świeci.

Wasza robota nie jest gorsza ...ale nakłady olbrzymie 8) .

Zostaw komentarz:

• DJ MŁODY
    odpowiedział(a)
    ja zastosowałem org lampki z org żarówkami barwa biała ciepła

fotki również z komórki wiec nie dają ciepła ( żółci )

tył też w oryginalnych otworach w stelażu foteli

przód starałem się zrobić po środku ( faktycznie bieda aby dać org lamki z zamknięciem ) lecz troszkę bliżej tunelu środkowego ( środek dywaników z przodu )

ja mam również kopertówki czerwono-białe w drzwiach przednich i to daje inny efekt przy zamkniętych - otwartych drzwiach

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Ta wtyczke do boardneza ladnie sie rozklada. Trzeba odciac trytytke na koncu, potem znalezc taki punkt, gdzie trzeba odhaczyc obudowe i wysunac na bok - w odwrotna strone do miejsca gdzie przychodzi wiazka. Potem to co zostaje rozsuwa sie na dwie czesci. Kazdy pin jest opisany. Jak mamy piny, to tylko je wkladamy i tyle.

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Przód specjalnie tak zrobiłem , bo jak zapewne sam wiesz w O2Tour nie ma za dużo miejsca by wsadzić z przodu na środku ori lampki .
    Tył jest na oryginalnych otworach w siedzeniach .

Zostaw komentarz:

• bishop
    odpowiedział(a)
    Wojtenio z tyłu fajnie równo, ale przód coś za mocno wali po bokach, zmieniłeś miejsca mocowań lampek czy tak ma być?

Zostaw komentarz:

• kazek103
    odpowiedział(a)
    A po co Ci canbusowe , mogą być zwykłe +kodowanie ( są zdecydowanie tańsze ) , na canbusach nie powinno nic wywalać .
    Ten bajt wyłącza diagnozę obwodu podświetlenia i możesz wtedy stosować wszystko .

Mam już, znalazłem kolegę który produkuje takie zestawy, kompletne oświetlenie wnętrza.

[ Dodano: Wto 26 Lis, 13 19:32 ]
    jak skończę druciarstwo to się pochwalę, a na razie
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    bishop, Co prawda moda robiłem ponad rok temu ale zdjęcia świeże , tylko z jakością słabiutko bo telefonem .

Wszystko na zwykłych żarówkach + ori lampki .
    .

Zostaw komentarz:

• bishop
    odpowiedział(a)
    Drutujecie i drutujecie :wink: , a nikt nie wstawił efektu końcowego foto wnętrza w nocy- praca domowa na jutro , a potem zrobimy konkurs kto ma ładniej...

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kazek103
    Cambus
    nie żebym się jakos czepiał ale ... nie chodziło ci przypadkiem o CANBUS? :wink:

Zostaw komentarz:

Pracuję...